22. septembra si na Slovensku pripomíname Pamätný deň rešpektu a eliminácie nenávistných prejavov na deťoch. Týmto dňom sa upriamuje pozornosť na to, aby sa problematike rizikového správania žiakov a študentov venoval v spoločnosti adekvátny priestor.

Pri uvažovaní o eliminácii nenávistných prejavov na deťoch a medzi deťmi je najdôležitejšia prevencia. Nezisková organizácia Centrum Slniečko, ktorá sa venuje sa téme násilia na deťoch, práve preto vyvinula vlastný preventívny program pre školy a škôlky s názvom Kozmo a jeho dobrodružstvá. Ak je pre vás dôležité, aby boli deti k sebe navzájom tolerantné a vedeli prijať odlišnosti druhých bez násilných a traumatizujúcich reakcií, program Kozmo a jeho dobrodružstvá je nástrojom, vďaka ktorému dokážete s deťmi hovoriť o šikane a násilí zážitkovou formou. Je špeciálne vyvinutý a vytvorený pre odbornú verejnosť pracujúcu s deťmi do 8 rokov. Obzvlášť ho odporúčame pre učiteľov ZŠ/MŠ, vychovávateľov, psychológov, špeciálnych a sociálnych pedagógov, sociálnych pracovníkov a pod. 

Čaká na vás množstvo interaktívneho obsahu, skúsené lektorky, prepracovaná metodická príručka a mnoho ďalšieho. Súčasťou kurzu je okrem videí a kvízov aj KOZMObox, teda set autorských pomôcok ako stolná hra, CD s pesničkami, knižka s príbehmi a ďalšie doplnkové aktivity. KOZMObox prináša deťom veľa zábavy, s ktorou sa učia o rešpekte a tolerancii hravou formou. 

Preventívnymi krokmi, ako je aj program Kozmo a jeho dobrodružstvá, najlepšie zabezpečíme, aby sa u detí zvyšovala empatia a citlivosť voči odlišnostiam a naopak, aby netolerovali násilie voči sebe ani druhým. V tento pamätný deň sa na to hodí myslieť o kúsok viac, než inokedy.